صنعت شامل فعالیتی است که به منظور تولید کالا یا عرضه ی خدمات انجام می گیرد. صنایع شامل انواع صنعت هایی هستند که هر یک سازمان هایی را در بر می گیرند که نیاز های بازار را تامین می کنند. به طور کلی صنایع در دسته بندی های مختلف قرار می گیرند و در ادامه می خواهیم به انواع صنایع اشاره کنیم.
صنعت چیست؟
صنعت به فعالیت شرکت هایی گفته می شود که فعالیت های تجاری مرتبطی باهم دارند. فعالیت تجاری فعالیتی است که کسب و کار با هدف خاص انجام می گیرد. فعالیت های تجاری فعالیت های عملیاتی و سرمایه گذاری هستند که به منظور تولید کالا و یا ارائه آن به مشتریان به کار می رود. در واقع فعالیت های تجاری را می توان بر سه بخش تقسیم بندی کرد که این بخش ها شامل عملیات ، تامین مالی و سرمایه گذاری می باشد. طبقه بندی فعالیت های مختلف بر اساس صنعت است.
برخی از مردم این تصور را دارند که به تولید کالا ها در کارخانه ها صنعت گفته می شود که با استفاده از تخصص خاص این کار انجام می گیرد. این نمونه نیز در صنعت جای می گیرد اما صنعت شامل انواع فعالیت های تجاری و خدماتی هم می شود به طور مثال می توان حمل و نقل کشاورزی و مهمانداری را جز صنعت قرار داد. در صنعت موسسات و سازمان های زیادی قرار می گیرند که خدماتی را تولید یا عرضه می نمایند. طبقه بندی شرکت ها از نظر فعالیت که کسب و کارشان با یکدیگر مشابه هستند را صنعت می گویند. برخی از صنایع به یکدیگر مرتبط بوده و در دسته بندی دیگری قرار می گیرد. فعالیت اصلی شرکت ها نشان دهنده ی صنعت خاص آن دسته بندی می باشد.
انواع صنایع
صنایع شامل دسته بندی های مختلفی است که در ادامه به آن می پردازیم:
- صنعت اولیه یا اصلی
صنعت اولیه یا اصلی شامل انواع صنایعی است که به صورت صنایع ژنتیکی و یا صنایع استخراج می باشند و شامل صنایعی همانند ماهیگیری ،کشاورزی، استخراج معادن ،استخراج مواد معدنی و غیره می باشد. صنایع اولیه برای تسلط به اقتصاد کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه می باشد.
- صنعت ثانویه
صنعت ثانویه یکی از بخشهای صنایع است که در این صنایع مواد خام صنایع اولیه به کالا های مصرفی تبدیل می شود یا صنعت هایی که کالاهای ساخته شده از مواد خام را پردازش می کنند در دسته صنعت ثانوی قرار می گیرند. همچنین صنایعی که به منظور کالاهای سرمایه برای تولید کالاهای مصرفی مورد استفاده قرار می گیرند نیز شامل صنعت ثانویه می باشند. این صنایع در دسته بندی صنایع سنگین و صنایع سبک قرار می گیرند.
- صنعت سوم
صنعت سوم یکی از بخش های صنایع است که بسیار گسترده بوده و شامل کالا های ناملموسی است که به صورت خدمات ارائه می شود. شرکت های خصوصی و دولتی را می توان در بخش دسته بندی صنعت سوم قرار داد همچنین مواردی از جمله خدمات بیمه ،خدمات مالی ،خدمات بانکی ،املاک و غیره در این دسته بندی قرار می گیرند.عمده فروشی ها ،خرده فروشی ها ،خدمات مشاوره ای، خدمات رستوران ها ،گردشگری ،تعمیرات ، خدمات بهداشتی و اداری نیز در این دسته بندی قرار می گیرد.
- صنعت چهارم
صنعت چهارم خدماتی است که مبتنی بر اطلاعات می باشند. این صنعت در ارتباط با شرکت های خصوصی و دولتی می باشند و فعالیت هایی مانند تحلیل و مشاوره مالی، آموزش ،سیستم های اطلاعاتی، رسانه ها و ارتباطات در دسته بندی صنعت چهارم قرار می گیرد.
اهمیت صنعت
صنعت فعالیتی است که به منظور تولید کالا یا خدمات به کار می رود. از طریق صنعت می توان شاخه فعالیت یک شرکت را شناخت. فعالیت های اقتصادی که همراه با تولید کالا هستند و یا خدماتی ارائه می کنند هر یک وابسته به صنعت خاصی می باشند و به همین دلیل هر یک از صنایع به صورت شاخه هایی می باشد که شامل فعالیت های مختلف هستند. صنعت شامل سازمان های تولیدی و موسسات هستند که بر اساس قوانین معین فعالیت دارند. در واقع صنعت مجموعه ای از تولید کنندگان یا مشاغلی هستند که کالا یا خدماتی را ارائه می نمایند. اگر بخواهیم تعریفی برای صنعت مطرح کنیم، می توانیم بگوییم که برای صنعت نساجی ، پارچه طراحی و تولید می شود و سپس به فروش می رسد و همچنین در صنعت توریست و گردشگری و جنبه های تجاری آن در نظر گرفته می شود. صنعت خودروسازی را در نظر بگیرید که شامل انواع فعالیت هایی است که مرتبط با تولید قطعات خودرو و ساخت خودرو و همچنین فعالیت های مرتبط با آن می باشد. در هر یک از صنایع فعالیت شرکت ها وابسته به یکدیگر هستند و بر اساس نوع فعالیت طبقه بندی می شوند. درک صنعت و مشاغل مشابه با توجه به تولیدات خود یا خدماتی که ارائه می کنند در صنایع گروه بندی می شوند. هر یک از گروه های صنعتی به منظور جداسازی مشاغل مختلفی هستند که شامل فعالیت های خاص می باشند.
تفاوت حوزه کاری و صنعت
حوزه کاری و صنعت در ابتدا شاید مشابه یکدیگر به نظر برسند اما تفاوت های زیادی دارند. صنعت شامل گروهی از شرکت ها یا مشاغل هستند که فعالیت مشابهی دارند اما حوزه به بخش بزرگتری از اقتصاد گفته می شود. صنعت شامل مشاغل مختلف که مشابه یکدیگر هستند با توجه به محصول اولیه که به تولید می رسد یا آن توسط مجموعه ها فروخته می شوند در زمینه مختلف قرار می گیرند و گروه های صنعتی را شکل می دهند. درک گروه های صنعتی به منظور جدا کردن مشاغل از یکدیگر بر اساس فعالیتشان می باشند بنابراین صنایع به منظور درک عوامل و محدودیت های رشد سود شرکت ها می باشند و با استفاده از آن می توان شرکت های مختلف را با یکدیگر مقایسه نمود. صنعت شامل فعالیتهای مجموعه های مختلف است که در یک دسته بندی قرار می گیرد و فعالیت های آنها وابسته به یکدیگر می باشد. صنایع متشکل از انواع صنعت ها است که هر یک در حوزه مختلف فعالیت دارند. صنعت از نظر افراد مختلف به شکل مختلف تعریف شده است و به طور کلی شامل مجموعه ای از بنگاه های اقتصادی می باشد که برای برطرف نمودن نیاز های یک بازار تعیین شده است که می توان آن را بر اساس کالا یا خدمات در نظر گرفت.